Sociaal nieuws

Madiba, (Social) Flower Power
Sinds 2008 biedt Stichting Sengerema kansarme Tanzaniaanse jongeren de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. De stichting geeft ze scholing en de mogelijkheid voor microkrediet als ze een goed plan hebben voor een eigen bedrijfje. Madiba Flower Power draagt een financieel steentje bij aan Stichting Sengerema. Benieuwd wat we met deze financiële steun al voor elkaar hebben weten te krijgen? Lees dan het onderstaande verhaal vanuit de stichting zelf.

Maak kennis met Joy
Joy (26 jaar) is een jonge onderneemster die een zonnebloem pitten persmachine (‘milling station for sunflower seeds’) runt sinds 2020. De onderneming was oorspronkelijk van haar oudere broer, maar die overleed in januari 2020. Toen is in de familie besloten dat Joy de onderneming zou gaan runnen. 


Steeds een beetje beter
Op het moment dat Joy de machine overnam was er niet zoveel activiteit en liep de onderneming niet goed. Joy heeft de business langzaam weer opgebouwd tot een goedlopend bedrijf. Het business model bestaat uit de volgende producten en diensten:

  • Het persen van zonnebloempitten voor anderen (met name kleine boeren uit de omgeving)
  • Het kopen van zonnebloempitten, malen tot olie en verkopen van de olie.
  • Het verkopen van het residu na het persen (de schillen) , dit wordt gebruikt als voer voor oa varkens en koeien.

YEP
Ze is een student van het YEP programma van 2020. Door het YEP programma heeft zij o.a meer kennis gekregen over boekhouding, het maken van een financiële planning, marketing en het promoten van haar product. Na afloop van de ondernemerstrainingen heeft het YEP team haar intensief persoonlijk gecoached, oa. op het gebied van verdere productontwikkeling en boekhouding.

Samen sterk!
Halverwege vorig jaar heeft Joy het YEP team benaderd met het verzoek haar te ondersteunen bij het volgende project. Zij zag dat er schaarste was in Tanzania voor wat betreft zonnebloempitten. Dit werd enerzijds veroorzaakt door de grote vraag vanuit buurland Kenia, en anderzijds door de slechte weersomstandigheden. Om dit op te lossen bedacht ze om zonnebloempitten te geven aan Maasai boeren (de Maasai is één van de grootste en bekendste stammen in Tanzania) uit de omgeving en hen te begeleiden bij het groeien van de zonnebloemen. Vervolgens zal zij de zonnebloempitten tegen een marktconforme prijs afnemen van de boeren. Op deze manier creëert Joy een markt voor zichzelf, en anderzijds ondersteunt zij lokale boeren (met focus op vrouwen) om een inkomen te genereren. Joy heeft YEP gevraagd om haar hierbij financieel maar ook operationeel bij te ondersteunen. We zijn hier samen met onze programma partners (TRAIS en TCCIA) in Arusha mee aan de slag gegaan en inmiddels zijn er zaden geplant door 30 boeren, hebben zij training gekregen door een agrarisch expert, groeien de planten goed en worden de boeren maandelijkse bezocht op hun land om te kijken hoe het gaat.

Verwacht wordt dat er vanaf juli geoogst kan worden. Joy verwacht dat er zo’n 17.000 kg aan zaden geoogst zal worden.

De toekomst met vertrouwen tegemoet!
Tot slot heeft het YEP team Joy geassisteerd bij het verkrijgen van een microkrediet van ongeveer EUR 2000 voor het enerzijds kopen van de zaden voor het boeren in het kader van het project, en daarnaast het opkopen van zaden voor het persen van haar eigen olie voor de verkoop. Joy is bezig met het ontwikkelen van haar eigen merk (logo en label zijn al ontwikkeld), ze moet alleen nog de goedkeuring krijgen van de relevante Tanzaniaanse autoriteiten.