Sociaal nieuws

Madiba, (Social) Flower Power
Sinds 2008 biedt Stichting Sengerema kansarme Tanzaniaanse jongeren de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. De stichting geeft ze scholing en de mogelijkheid voor microkrediet als ze een goed plan hebben voor een eigen bedrijfje. Madiba Flower Power draagt een financieel steentje bij aan Stichting Sengerema. Benieuwd wat we met deze financiële steun al voor elkaar hebben weten te krijgen? Lees dan het onderstaande verhaal vanuit de stichting zelf.

De grote droom
Hussein Hamza (22 jaar) is een student van het YEP Programma van stichting Sengerema in Arusha van 2020. Hij was net klaar met de middelbare school, maar had al besloten dat hij ondernemer wilde worden, zoals zijn vader, en niet verder wilde studeren. Zijn vader heeft een winkel voor levensmiddelen. Hussein is de oudste zoon van een gezin van 5 kinderen. Hij woont nog thuis bij zijn ouders. Toen we hem voor het eerst ontmoetten, hield hij zo’n 120 kippen bij zijn ouders rondom het huis en verkocht hij de eieren. Hij vertelde ons zijn grote droom; een eigen stuk grond bezitten waar plek is voor zo’n 5000 kippen.

Aan de slag!
Hij volgde het YEP programma van mei tot oktober 2021 en kreeg o.a les in boekhouden, financieel management, marketing, onderhandelen, contracten en omgaan met klanten. En voor hem waren de zogenaamde ‘empowerment’ klassen misschien nog wel meer van belang; Hussein was een verlegen en introverte jongen die het moeilijk vond om contact te maken. In de empowerment klassen leerde hij meer over zichzelf, over ‘problem solving’,  ‘behaviour change’ en ‘time management’. In november 2021 bespraken we met hem de vervolgstappen voor zijn onderneming. Hij gaf aan dat hij geïnteresseerd was in een lening, om zo stap voor stap zijn onderneming te kunnen uitbreiden.

Een man met visie
We hebben hem gelinkt aan de coöperatieve bank van de lokale Kamer van Koophandel, de TCCIA SACCOS. In Arusha werken we samen met de Kamer van Koophandel. Via hun bank heeft hij een lening van 2 mio Tsh gekregen (omgerekend bijna EUR 800). Met dit bedrag, en het spaargeld dat hij had van zijn onderneming heeft hij een Tuk Tuk gekocht en is begonnen als taxi. Zijn idee hierachter is om op die manier geld te sparen voor zijn toekomstdroom. Hij heeft de lening ontvangen in maart 2021 en in november van dat jaar was hij in staat om een tweede Tuk Tuk erbij te kopen, die iemand van hem huurt en hem iedere dag een vast bedrag betaalt. Op deze manier hoopt hij volgend jaar voldoende geld gespaard te hebben om zijn droom te verwezenlijken: een eigen stuk grond waarop hij een huis en een kippenboerderij kan bouwen.

Een veelbelovende toekomst tegemoet!
We bezoeken Hussein Hamza regelmatig om te kijken hoe het gaat en of hij advies of andere hulp nodig heeft. De laatste keer vroegen we hem wat hij heeft geleerd door het YEP programma. Hij gaf aan dat de lening, maar ook de lessen over ondernemerschap, connecties en time management hem hebben geholpen. Maar met name heeft hij meer zelfvertrouwen gekregen door het YEP programma. Wij zien ook de impact die het op hem heeft gehad: van verlegen jongen die in een gesprek naar de grond staarde, tot een zelfbewuste en trotse jongen. Met de opbrengst van zijn TukTuk business kan hij zijn ouders helpen met het betalen van het schoolgeld van zijn jongere broers en zussen. Daarnaast verschaft hij werkgelegenheid en inkomsten voor degene die zijn tweede Tuk Tuk bemant.

Volg de activiteiten van Stichting Sengerema ook via Facebook op @stichtingsengerema en via onze website www.sengerema.nl.