Teler in beeld: Kees de Jongh

Het is alweer 22 jaar geleden dat Madiba kweker Kees de Jongh werd geïnspireerd om chrysanten te gaan kweken. Nu, vele jaren later, is Kees de Jongh een gevestigde naam en een gewaardeerde Madiba kweker. Ben je benieuwd naar zijn verhaal? Je leest het hier!

Twintig jaar geleden…
Ruim twintig jaar geleden maakte Kees een weloverwogen keuze voor de teelt van chrysanten. Met name de mogelijkheid om volgens een strakke planning te kunnen telen, sprak Kees aan. Dit in tegenstelling tot zomerbloemen, waarbij de wintermaanden rustiger zijn en de zomer juist ontzettend druk. Het kweken van chrysanten biedt een constante activiteit, iets wat Kees kon waarderen.

De keuze voor Madiba
Kees’ specialisatie als Madiba teler begon 12 jaar geleden. De enorme sierwaarde, rijkdom aan kleuren en vormen, evenals de exclusiviteit van de Madiba’s, maakten dit een onderscheidende productgroep die Kees interesseerde.

Kweken is als topsport!
Voor Kees ligt de uitdaging in het streven naar maximale productie zonder op de productbeloftes in te hoeven leveren. Madiba’s horen zich nu eenmaal te onderscheiden door het volume van het bos bloemen, het aantal knopjes op een tak en het uitgebreide kleurenpalet dat het hele pakket aan soorten te bieden heeft. Het kweken van topkwaliteit Madiba’s ziet Kees daarom echt als topsport, waarbij nauwkeurige controle over CO2, licht, water en het klimaat cruciaal is.

Altijd in beweging
De ontwikkelingen binnen Kees’ kwekerij staan nooit stil. Innovaties en technieken, zoals het gebruik van led-verlichting, energie-schermen en airmixers, worden volop ingezet om de groei en bloei van de Madiba’s te optimaliseren. Om in te spelen op trends in de bloemenmarkt past Kees zijn productie seizoensmatig aan, houdt hij rekening met kleur- en vormvoorkeuren en behoudt hij de exclusiviteit die het product te bieden heeft.

Continuïteit en betrouwbaarheid
Tijdens Kees’ carrière heeft hij geleerd dat continuïteit, het nakomen van afspraken, vertrouwen opbouwen en goede samenwerkingen met Madiba kwekers essentieel zijn. Ondanks de uitdagingen die onze branche kenmerken, blijft het belangrijk om stabiliteit te bieden. Op elkaar aan kunnen, uitdagingen niet uit de weg gaan en samen de schouders eronder blijven zetten: zo blijft Madiba iedere dag een fijne en betrouwbare partner!

Met het oog op de toekomst
“Naast het ruime kleurenpakket en de afwisselende klanten, is mijn persoonlijke favoriete aspect van het kweken van Madiba chrysanten de mogelijkheid om het assortiment te blijven verbeteren.” De toekomst van Madiba ziet Kees als sterk, met blijvende relevantie op de markt. Door voortdurende ontwikkelingen en innovaties, zoals het gebruik van led-technologie, is er nog veel potentieel om steeds betere en mooiere bloemen te produceren. De chrysantenindustrie zal zich blijven vernieuwen met nieuwe soorten die exclusiever zijn en opvallen. “En met de laatste ontwikkeling van led, lijken winters nu iets uit het verleden te zijn, waardoor de toekomst van het kweken van chrysanten bloeiend blijft!”